środa, 27 lutego 2013

Baranek z masy solnej

Jak zrobić baranka wielkanocnego z masy solnej?
Wielkanoc się zbliża zatem dekorację w postaci baranka możemy wykonać stosunkowo wcześniej. A oto kurs.

Będziemy potrzebować na masę solną: szklankę soli i szklankę mąki pszennej oraz około pół szklanki wody. Można dodać trochę mąki ziemniaczanej, aby ciasto było bielsze. Zagniatamy ciasto.


Formujemy kulkę i rozgniatamy ją na łyżce, na wypukłej stronie. Zamiast łyżki można użyć kulki z folii aluminiowej. Należy pamiętać, że kulka musi być stabilna.




Następnie za pomocą wyciskarki do czosnku przeciskamy kulkę ciasta i partiami doklejamy futerko. Pamiętamy, że ciasto przed przyklejeniem należy ZWILŻYć wodą.


Z niewielkiej kulki formujemy główkę baranka w postaci łezki. Nożykiem bądź wykałaczką zaznaczamy "usta" i nos ale dopiero po przyklejeniu do tułowia. Dla pewności do mocowania można użyć wykałaczki, którą wbijamy w głowę i tułów. Pamiętamy o ZWILŻENIU powierzchni przed przyklejeniem.



 Kolejne kawałki cista zwijamy w ruloniki i zwijamy do środka, aby powstały rogi. Przyklejamy do głowy z odrobiną wody.


Z niewielkich kawałków formujemy nogi, przyklejamy do tułowia i  zaznaczamy kopytka. Kreski na rogach zaznaczamy dopiero po przyklejeniu. Za oczy mogą posłużyć czarne koraliki.
A teraz baranek idzie się suszyć. Suszymy w piekarniku w temp. około 50 stopni przez godzinę, potem odwracamy, żeby druga strona też miała szansę wyschnąć i znów suszymy drugą godzinę.


Jeśli pojawią się pytania to zapraszam do komentowania - chętnie pomogę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz